Ciasta bez pieczenia – nasze typy wraz z przepisami

Czasami mamy ochotę na ciasto, ale nie zawsze chcemy spędzać kilka godzin na przygotowaniu go. Poza tym, nie każdy ma zdolności kulinarne i z upieczonego ciasta może wyjść zakalec. Alternatywą dla tradycyjnych ciast są ciasta bez pieczenia. Są szybkie w przygotowaniu oraz nie wymagają zbyt wielu umiejętności od kucharza.

KAKAOWE CIASTO Z PATELNI

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 300 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao

Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Jogurt wlewamy do miski i dodajemy do niego ostudzony olej. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Mąkę oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i dodajemy do masy jogurtowej, miksujemy do połączenia składników. Nie należy przedłużać czasu miksowania.

Dodajemy kakao i łączymy z masą jajeczną, miksujemy. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu. Gdy będzie już dobrze rozgrzana wylewamy naszą masę i smażymy pod przykryciem (pokrywka musi dobrze przykrywać całość) około 30 minut. Jeżeli spód będzie się przypiekał, można na ostatnie kilka minut ciasto obrócić na drugą stronę.

 

MALINOWA PIANKA

Ciasto idealne na letnie dni. Schłodzona galaretka, a do tego owoce to fajne orzeźwienie w upalne dni. Zamiast malin można użyć dowolnych owoców sezonowych i dostosować pod siebie smaki galaretki.

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania herbatników oblanych czekoladą (np. Maltanki)
  • 2 opakowania zwykłych herbatników
  • 3 rodzaje galaretek: malinowa, wiśniowa oraz przezroczysta
  • 150 g malin

Na spód niewielkiej formy wykładamy zwykłe herbatniki. Galaretki wiśniową oraz malinową rozpuszczamy w szklance wody, studzimy.

250 ml dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy powoli ostudzoną galaretkę wiśniową i mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na ułożone w blaszce herbatniki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie czasu, na zastygniętej masie wykładamy czekoladowe herbatniki. Pozostałą śmietanę ubijamy i również dodajemy do niej schłodzoną galaretkę malinową. Wkładamy do lodówki na godzinę i po upływie czasu ozdabiamy ciasto malinami. Przezroczystą galaretkę przyrządzamy według przepisu i delikatnie, porcjami wylewamy na owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze się schłodziło.

Pamiętajcie, aby kolejne masy wylewać tylko i wyłącznie na dobrze zastygniętą poprzednią masę. W przeciwnym razie spłynie ona na dno, psując efekt końcowy.

 

SERNIK CZEKOLADOWY

Delikatny sernik o konsystencji czekoladowego musu skradnie serce nawet najbardziej sceptycznym osobom.

  • jedno opakowanie mini babeczek czekoladowych (można również upiec je samemu)
  • 80 g masła
  • 600 g sera białego mielonego (najlepszy jest ten z wiaderka)
  • 200 ml śmietany 36%
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • esencja waniliowa w płynie

Na początek warto odłożyć 3-4 babeczki do ozdoby ciasta. Resztę babeczek kruszymy lub mielimy na drobne kawałki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z pokruszonymi babeczkami. Masą wylepiamy spód tortownicy.

Ser ucieramy z cukrem oraz z kilkoma kropami esencji waniliowej. Czekoladę kruszmy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy całość. Następnie to samo robimy ze śmietaną i również delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Gdyby ser okazał się zbyt rzadki można dodać 1 łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód i dekorujemy pozostałymi babeczkami, które również kruszymy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Gorzka czekoladę możemy zastąpić białą, a na wierzch wyłożyć dżem i owoce sezonowe 🙂

 

JEDNOPORCJOWE BOUNTY

Propozycja na jednoporcjowe ciasto jest idealna, jeżeli chcemy zabrać je do pracy czy na uczelnię. Przedstawione składniki są na jedną porcję, ale możecie je dowolnie zwiększyć, aby przygotować np. 2 lub 3 porcje na raz.

  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • miód
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego typu skyr
  • 1 łyżka mleka kokosowego (stała część) oraz 150 ml płynnej części
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka żelatyny

Białka należy ubić ze szczyptą soli. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszamy z ubitymi białkami. Patelnię smarujemy delikatnie tłuszczem i gdy będzie już dobrze rozgrzana wylewamy naszą masę. Smażymy z obu stron.

Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi (około 1 łyżeczki wiórków zostawiamy do polewy) oraz stałą częścią mleka. Słodzimy do smaku łyżeczką miodu.

Mleczko kokosowe podgrzewamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i dodajemy do mleczka. Całość mieszamy i dodajemy odłożone wiórki kokosowe oraz odrobinę kakao.

Usmażony omlet kładziemy na spód naczynia (może to być np. pojemnik z pokrywką, jeżeli chcemy zabrać ciasto do pracy). Następnie smarujemy go kremem, który powstał z wiórków oraz stałej części mleka kokosowego. Polewamy polewą czekoladową i chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.

3 thoughts on “Ciasta bez pieczenia – nasze typy wraz z przepisami

  1. Ja polecam skarbnicę przepisów na takie ciasta – kwestiasmaku – każdy znajdzie coś dla siebie 🙂 ja już przetestowałam dziesiątki przepisów, w tym na takie ciasta bez pieczenia

  2. Sernik to zdecydowanie król wśród ciast bez pieczenia. Przepis fajny, polecam 🙂 Można naprawdę kombinować z dodatkami i smakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *