Fermented food concept

Właściwości octu jabłkowego

Jabłko jest niepodważalnym królem wśród polskich owoców. Do wyboru mamy wiele odmian, bardziej lub mniej słodkich, w zależności od tego, do czego chcemy ich użyć. Można dodawać je do wypieków, robić z nich przetwory, wina lub traktować jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Często wytwarza się z nich także ocet, który w naszym kraju nie należy jednak do najbardziej popularnych. A szkoda, ponieważ ocet jabłkowy charakteryzuje się wieloma właściwościami, które korzystnie wpływają na zdrowie i urodę.

Ocet jabłkowy – co w nim znajdziemy?

Ocet jabłkowy jest skarbnicą witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. W jego składzie można znaleźć między innymi:

  • Witaminę C – jest ona odpowiedzialna przede wszystkim za wzmocnienie odporności, ale także za odpowiednie krążenie krwi.
  • Witaminę A – która jest odpowiedzialna za dobre widzenie, wzmocnienie szkliwa zębów oraz poprawę odporności.
  • Witaminę E – nazywaną również witaminą młodości, która usuwa z organizmu wolne rodniki, zapobiega starzeniu się skóry i chroni przed chorobami układu krwionośnego.
  • Witaminę P – szczególnie przydatną w walce z miażdżycą.
  • Witaminę B – dzięki odpowiedniej ilości tej witaminy w organizmie, spada poziom napięcia nerwowego, a dodatkowo poprawia się ogólne samopoczucie.
  • Potas – który wspomaga odpowiednią pracę serca i układu krwionośnego.
  • Miedź – zwiększającą odporność, chroniącą przed osteoporozą oraz poprawiającą pracę mózgu.
  • Magnez – który wspiera pracę mózgu, zapobiega skurczom, a nawet chorobom serca.
  • Żelazo – czyli pierwiastek wspierający odporność, zapobiegający powstawaniu anemii i zwalczający wirusy oraz bakterie.
  • Krzem – substancja gwarantująca dobrą kondycję włosów oraz paznokci. Ponadto zapobiega występowaniu chorób kostno-stawowych oraz miażdżycy.

Jak widać dodawanie octu jabłkowego do codziennie spożywanych potraw może wspomóc organizm na wielu płaszczyznach. Głównie powinny z niego korzystać osoby z obniżoną odpornością, narażone na częste infekcje. Warto, by sięgały po niego także osoby, które borykają się z problemami układu krążenia. Pomoc przy wydalaniu z organizmu toksyn może z kolei wpłynąć na ogólne samopoczucie.

Czy ocet jabłkowy odchudza?

Planujesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Dobrze rozplanowaną dietę oraz program ćwiczeń możesz wzbogacić o ocet jabłkowy. W krótkim czasie pomoże ci w odprowadzeniu nadmiaru wody z organizmu. Ponadto przyczyni się do rozszczepienia tłuszczy, dzięki czemu będziesz chudnąć szybciej. Dodatkowo ograniczy wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego i poprawi wrażliwość tkanek na insulinę, co może także przyczynić się do spadku masy ciała. Z kolei zawarte w occie katechiny usprawnią procesy metaboliczne.

Ocet jabłkowy na włosy

Produkty zawierające ocet jabłkowy poleca się osobom, które mają różnego rodzaju problemy z włosami. Przede wszystkim działa on przeciwgrzybiczo, w związku z tym powinny go stosować osoby, które zmagają się z łupieżem. Poleca się korzystanie z gotowych szamponów, jak i stosowanie specjalnych płukanek na bazie tego produktu.

Ocet jabłkowy może okazać się zbawieniem dla osób, które zmagają się z przetłuszczającymi się włosami. Jego składniki bardzo dobrze absorbują nadmiar pojawiającego się na skórze głowy sebum. Dzięki temu korzystając z kosmetyków zawierających ten cenny składnik możemy dłużej cieszyć się lekkością fryzury.

Składniki octu są również bardzo pożyteczne dla osób, które zniszczyły włosy zbyt częstym farbowaniem lub innymi chemicznymi, czy mechanicznymi praktykami. Ponadto zawarte w nim substancje redukują wpływ suchej wody, którą zazwyczaj spłukujemy włosy, pozbawiając je mocy i sprężystości.

Redukcja poziomu glukozy we krwi

Wprowadzenie octu jabłkowego do codziennego jadłospisu poleca się w szczególności osobom, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością. Kwas ten bardzo korzystnie wpływa na regulację gospodarki węglowodanowej. Przede wszystkim substancje zawarte w occie jabłkowym spowalniają wchłanianie cukrów do krwi, ponadto rozkładają skrobię do cukrów prostych i zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Dzięki temu regularne spożywanie octu jabłkowego może wspomóc działanie leków na cukrzycę.

 

Ocet jabłkowy – stosowanie

Stosowanie octu jabłkowego powinniśmy dostosować do wymarzonych rezultatów. Jeżeli chcemy poprawić kondycję włosów, warto dodać go do kosmetyków lub wybierać te, które zwierają go w swoim składzie. Jeśli chcemy, by kwas pomógł nam zrzucić zbędne kilogramy, wystarczy dodać go do ulubionych potraw, nawet jako dodatek do dressingu. Nie należy stosować octu jabłkowego jako zamiennik leków na cukrzycę, może on mieć jedynie działanie wspomagające.

Jak widać nie tylko nasze polskie jabłka korzystnie wpływają na nasz organizm. Dobrze sprawdza się również ocet. Należy jednak pamiętać o tym, by stosować go z głową i zawsze upewnić się, czy używamy odpowiedniej ilości. Wszak, co za dużo to niezdrowo.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Podążaj za nami i polub nas:

1 thought on “Właściwości octu jabłkowego

  1. Stosuję ocet od miesiąca i już widzę znaczną poprawę . Szczerze polecam – tanio, a efekty widoczne gołym okiem dość szybko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *