carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka – przepis. Dlaczego warto jeść buraki?

Lubisz potrawy, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Czy próbowałeś kiedyś carpaccio z buraka? Najczęściej podawane jest w postaci przystawki. Świetnie sprawdzi się na kolację ze znajomymi, ponieważ to bardzo efektowne i cieszące oko danie. Choć nazwa może nasuwać myśl o skomplikowanej potrawie, okazuje się, że jest banalnie prosta i możesz ją zrobić w domu.

Wartości odżywcze buraków

Wygląda na to, że buraki są w Polsce niedoceniane. Kojarzą nam się głównie z barszczem czerwonym. Mamy do nich łatwy dostęp, więc warto się przekonać do tego wartościowego warzywa. Dlaczego warto jeść buraki?

Mają liczne właściwości zdrowotne:

  1. Wzmacniają naszą odporność. Zwalczają infekcje wirusowe.
  2. Pomagają zapobiegać nowotworom.
  3. Dzięki dużej zawartości żelaza wspomagają układ krwionośny. Obniżają ciśnienie krwi. Walczą z anemią.
  4. Są świetnym źródłem kwasu foliowego, który jest zalecany kobietom w ciąży.
  5. Przywracają odpowiedni poziom cholesterolu. Chronią przed zapaleniami naczyń krwionośnych.
  6. Zawierają liczne minerały takie jak: wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i sód.
  7. Buraki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
  8. Dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny, powinny być uwzględniane w diecie dla cukrzyków.

Jak widać, warto przekonać się do buraków. W jakiej postaci możemy je spożywać? Sposobów i przepisów jest mnóstwo.

  • Sok z buraka. To najzdrowsza forma spożywania buraków. Pomaga uzupełnić dzienne zapotrzebowanie witamin i minerałów. Regularnie spożywany sok z buraka potrafi skutecznie zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym oraz wzmacniać odporność organizmu. Aby go przygotować, potrzebny jest sprzęt taki jak sokowirówka lub wyciskarka. Najlepiej wypijać świeżo przygotowany sok na czczo.
  • Kiszone buraki. Możesz przygotować domowy zakwas buraczany. Kiszone buraki dodane do barszczu wzmocnią jego smak i nadadzą zupie niezwykły aromat bez konieczności dodawania sztucznych wzmacniaczy.

Carpaccio z buraka – przepis

Aby przygotować Carpaccio z buraka potrzebujesz:

-2 średniej wielkości buraki,

-Ruccolę,

-Ser feta,

-Garść orzechów włoskich lub innych,

-4  łyżki oliwy z oliwek,

-Pół cytryny,

-Pieprz i sól.

Przygotowanie zacznij od pieczenia buraków. Jeśli czas cię goni, możesz je ugotować, ale podczas pieczenia wydobywa się głębia smaku. W tym czasie możesz przygotować resztę, czyli pokroić ser feta, wyłuskać i uprażyć orzechy oraz wycisnąć sok z połówki cytryny.

Jak upiec buraki?

To bardzo proste. Wystarczy obrać buraki ze skórki. Następnie posmarować dokładnie oliwą i zawinąć pojedynczo folią aluminiową. Ustaw funkcję grzania góra/dół. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 60-90 minut zależnie od wielkości buraka. Po upieczeniu dokładnie wystudź.

Ostudzone buraki pokrój jak najcieńsze plasterki. Ułóż je w naczyniu do przystawek. Układaj kolejno: ruccolę, kawałki sera feta, posyp rozkruszonymi prażonymi orzechami. Sok z cytryny połącz z oliwą i polej całość. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Carpaccio schłodź w lodówce przed podaniem.

Być może jesteś zaskoczony tym, jak łatwo przygotujesz Carpaccio z buraka. Teraz wiesz już jak upiec buraki i przyrządzić to efektowne danie. Możesz je podać jako przystawkę dla gości lub sałatkę na kolację. Pieczone buraki dadzą potrawie niezwykły aromat. Pachnące prażone orzechy dopełnią smak dania. Przepis możesz modyfikować według własnych upodobań. Nie wiem jak Ty, ale ja bardzo lubię takie proste, lecz zaskakujące potrawy. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować to genialne danie.

Autor: Klaudia Pieczykolan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *