
Włoski przysmak na bazie bazylii, czyli jak zrobić pesto w domu
Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, z pewnością wiesz, czym jest pesto. To popularny, zielony sos z bazylii i orzechów, który wywodzi się z Włoch. Być może widziałeś słoiczki z tym przysmakiem w supermarkecie. Najczęściej podaje się pesto z makaronem. Okazuje się, że można je przyrządzić samodzielnie w prosty sposób. Jak zrobić pesto w domu?
Jak zrobić pesto – wartości odżywcze
Przygotowując domowe pesto mamy świadomość wszystkiego, co się w nim znajdzie. Sos jest świeży i gotowy do spożycia. Dlaczego warto robić pesto? Oto jego właściwości odżywcze.
- W skład pesto wchodzą orzechy piniowe, które są doskonałym źródłem białka.
- Bogactwo witamin E i K, które odpowiadają za ochronę przed wolnymi rodnikami, a także wzmacniają kości. Dodatkowo w pesto znajdziesz witaminy z grupy B, a także A.
- Pesto zawiera cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone.
- Błonnik pomaga w procesie trawienia.
- W tym włoskim sosie znajdziemy liczne minerały takie jak: potas, wapń, sód, fosfor, cynk, magnez, miedź i selen.
Pesto – nie tylko do makaronu
Ten popularny, włoski sos jest ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Może być dodawany do wielu potraw.
- Pesto z makaronem – to najpopularniejsza wersja podania tego sosu.
- Kanapki z pesto. To genialny pomysł na drugie śniadanie. Warto dodać do nich też suszone lub świeże pomidory. Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i oczu!
- Ryba pieczona z pesto. Delikatny smak ziół idealnie komponuje się z rybą.
- Sałatka z pesto i pomidorami. Nie potrzeba wielu składników – wystarczą małe kulki mozarelli i pomidorki koktajlowe.
- Możemy dodać pesto do marynaty tofu.
- Spaghetti z pesto to szybkie i bardzo smaczne danie. Makaron warto ugotować al dente.
- Na bazie pesto możesz przygotować sos do kurczaka.
- Zupa ziemniaczana z pesto z pewnością zaskoczy gości i domowników. Możesz dodać do niej makaron, by była bardziej sycąca. Nie zapomnij o parmezanie, który nada smaku potrawie.
Pesto z bazylii – przepis podstawowy
Jak zrobić pesto w wersji podstawowej?
Potrzebujesz:
-Kilka gałązek świeżej bazylii,
-30 g orzeszków piniowych,
-25 g świeżego parmezanu,
-6 łyżek oliwy z oliwek,
-Pieprz,
-Sól.
Przygotowanie:
- Upraż orzeszki na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru.
- Dodaj bazylię, oliwę, starty parmezan. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pesto z bazylii nadaje się do przechowywania w lodówce przed kilka tygodni.
Pesto z rukoli – przepis
Inną wersją tego sosu jest pesto z rukoli. Do jego wykonania potrzebujesz:
-1 opakowanie świeżej rukoli,
-2 duże ząbki czosnku,
-35 g parmezanu,
-garść orzechów np. włoskich,
-sok z cytryny,
-5 łyżek oliwy z oliwek,
-sól,
-świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Liście rukoli drobno mielimy.
- Dodajemy starty ser i czosnek.
- Wlewamy sok z cytryny i oliwę.
- Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli coś jest pyszne, zdrowe i w dodatku łatwe oraz szybkie w przygotowaniu to chyba nie trzeba się długo zastanawiać, czy to zrobić. Takie właśnie jest uwielbiane przez wielu włoskie pesto. Ma liczne właściwości zdrowotne, pięknie prezentuje się na talerzu.