Jak dobrze rozpocząć dzień, czyli 4 przepisy na smaczne śniadanie, które doda sporej dawki energii

Dietetycy powtarzają, że pierwszy posiłek jest tym najważniejszym. Trudno się z nimi nie zgodzić. Śniadanie powinno zostać skomponowane w sposób, dzięki któremu będziesz mieć energię do działania przez resztę dnia. Pomijając pierwszy posiłek, skażemy się na osłabienie, zmęczenie, brak siły, a poranek będzie wydawał się jeszcze trudniejszy do przetrwania. Pożywne i pełne wartości odżywczych śniadanie, zjedzone z rana, dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu jesteśmy sprawniejsi i lepiej myślimy. Pysznie skomponowany posiłek może nam także poprawić humor. Jak wszyscy wiemy, dzięki smacznemu jedzeniu, nasz nastrój staje się lepszy, a my jesteśmy szczęśliwsi.

W dzisiejszych czasach żyjemy intensywnie, dlatego często zaniedbujemy swoje zdrowie. Do późnych godzin pracujemy, rano wstajemy tak, żeby tylko zdążyć się ubrać i pobiec do firmy. W tym wszystkim zapominamy, że nie dbając o zbilansowane posiłki, nasz organizm długo tak nie wytrzyma i zacznie podupadać. Dodatkowym minusem braku śniadania, jest ciągłe podjadanie w ciągu dnia, co sprzyja rozwojowi cukrzycy oraz nadwagi i otyłości. Panie, które chcą zadbać o swoją sylwetkę powinny o tym pamiętać i szukać pomysłów na zdrowe i pożywne śniadania, dzięki którym w ciągu dnia nie będą sięgały po inne przekąski. Postawmy, więc na odżywcze i pyszne posiłki z rana. W przedstawionym wpisie, zamieszczone zostaną cztery przepisy na proste, ale smaczne śniadania, które dodadzą Ci sporej dawki energii!

Śniadania, które zapewniają energię na cały poranek!

Pierwszą propozycją jest ostatnio ciesząca się ogromną popularnością- SZAKSZUKA!

Do przygotowania potrzebne nam będą:

  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plasterki ulubionej wędliny
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • do podania: świeże liście bazylii oraz pieczywo

PRZYGOTOWANIE

  • Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Polewamy je wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wykrawamy szypułki.
  • Na patelnię wlewamy oliwę oraz sprasowany ząbek czosnku.
  • Gdy czosnek się zarumieni, na patelnię dodajemy pokrojone pomidory, które przyprawiamy. Mieszamy, po czym zostawiamy na zwiększonym ogniu przez około 5 minut. Woda powinna odparować.
  • Do pomidorów wbijamy jajka, które również doprawiamy. Kładziemy na nie plasterki szynki. Przykrywamy i gotujemy przez około 4 minuty, aż białka się zetną. Podać przyozdobione świeżą bazylia z pieczywem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułką posmarowaną masłem!

 

Następna propozycja to przepyszne PLACUSZKI BANANOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI!

Składniki:

  • 200 gram banana (bez skórki)
  • łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 75 gram płatków owsianych błyskawicznych
  • owoce do podania: truskawki, borówki, maliny

PRZYGOTOWANIE:

  • Banany, jajka i płatki owsiane miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce, po czym miksować około 3 minuty.
  • Na patelnię wylewamy olej po czym dobrze ją rozgrzewamy. Masę na placuszki wylewamy na patelnię, po czym smażymy z jednej strony do czasu pojawienia się pierwszych bąbelków. Następnie odwracamy na drugą stronę.
  • Placuszki podajemy z dowolnymi owocami, na przykład truskawkami, borówkami i malinami. Świetnie smakują polane miodem lub syropem klonowym.

 

Dla fanów szybkich śniadań proponujemy POŻYWNY KOKTAJL Z PŁATKAMI OWSIANYMI!

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 banany
  • 50 gram truskawek/kiwi/ borówek/malin
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu

PRZYGOTOWANIE:

  • Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  • Koktajl można wzbogacić dodaniem świeżych listków mięty.

 

Ostatnią z propozycji jest PASTA JAJECZNA Z WĘDZONYM TWAROGIEM. Pyszna i szybka do przygotowania

SKŁADNIKI:

  • 250 gram twarogu wędzonego (dostępny na przykład w markecie Biedronka lub Lidl)
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 7 średnich rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
  • przyprawy:sól, pieprz, suszony czosnek
  • do podania: pieczywo (najlepiej smakuje z ciepłą bułką/bagietką)

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy, siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
  • Rzodkiewkę myjemy, kroimy drobno i dodajemy do miski z jajkami.
  • Szczypiorek myjemy i siekamy.
  • Dodaj twaróg, jogurt oraz dopraw do smaku (możesz dodatkowo użyć swoich ulubionych przypraw lub ziół), następnie wymieszaj widelcem, rozgniatając twaróg. Możesz także użyć blendera, dzięki któremu wszystko zmiksujesz na gładką masę.
  • Pasta gotowa! Teraz możesz posmarować nią pieczywo i posypać świeżym szczypiorkiem. Smakuje obłędnie!

Wszystkie propozycje rozpieszczą Wasze podniebienia. Tak niewiele składników i czasu potrzeba, żeby przygotować pyszne śniadanie, które doda nam mnóstwo energii. Jak sami widzicie, może to być nawet koktajl, który możemy sobie przygotować wieczorem i wypić rano. Wszystko leży w Waszych rękach. Pamiętajcie, że zdrowie macie tylko jedno, a życie w ciągłym biegu sprawia, że je zaniedbujecie. Warto to zmienić i sięgnąć po jedną z przedstawionych opcji. Wartościowy posiłek powinien zawierać białko, węglowodany i tłuszcze,a to wszystko znajdziecie w powyższych przepisach.

2 thoughts on “Jak dobrze rozpocząć dzień, czyli 4 przepisy na smaczne śniadanie, które doda sporej dawki energii

  1. Uwielbiam szakszukę .. mamy taki rytuał w rodzinie, że robimy ją co niedzielę celebrując fakt, że siedzimy przy stole wszyscy razem 🙂

  2. Koktajle to to co uwielbiam na drugie śniadanie. Można naprawdę puścić wodzę fantazji jeśli chodzi o składniki owocowe, warzywne, mleka roślinne itd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *