Przepisy na błyskawiczne obiady, które wykonasz w mniej niż 20 minut.

W czasach, kiedy każda sekunda jest na wagę złota, przygotowanie i jedzenie domowych obiadów schodzi na dalszy plan podczas organizacji dnia. Coraz częściej na stołach królują gotowe dania, które wystarczy odgrzać lub obiady zakupione w restauracjach i barach szybkiej obsługi. Okazuje się jednak, że posiadając w domu kilka składników, można przygotować zdrowy, pełnowartościowy obiad w dwadzieścia minut – czyli poświęcić mniej czasu, niż spędziłoby się na czekaniu na dostawę z knajpy.

Makaron w sosie kremowo-szpinakowym

Składniki (dla dwóch osób):

  • boczek wędzony w plastrach – 1 opakowanie lub 8 plasterków;
  • szpinak mrożony – 1 opakowanie;
  • serek mascarpone – 2 łyżki;
  • makaron – wedle uznania;
  • garść pomidorków koktajlowych;
  • ser tarty, dojrzewający;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przyprawy: pieprze cayenne, sól, gałka muszkatołowa;

Przepis:

  1. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Jeśli jest na nim niewiele tłuszczu, można patelnię najpierw skropić niewielką ilością oleju.
  2. Gdy boczek się wytopi, dorzucić do niego mrożony szpinak (rozdrobniony lub liściasty). Zaczekać, aż szpinak rozejdzie się pod wpływem ciepła i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. W tym czasie zagotować wodę na makaron, wrzucić do niej makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu.
  4. Gdy makaron będzie już gotowy, do szpinaku dodać dwie łyżki serca mascarpone i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku według uznania.
  5. Na koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe – nie mają one się zaparzyć w szpinaku, ale nabrać tylko trochę temperatury.
  6. Patelnię należy zdjąć z ognia. Do szpinaku dodać makaron i dokładnie wymieszać.
  7. Nałożyć na talerze i posypać do smaku startym serem.
  8. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

 Kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym

Składniki (dla dwóch osób):

  • filet z piersi kurczaka – 0,5 kg;
  • pomidory w puszce, całe – 1 puszka;
  • śmietanka 18%;
  • cebula czerwona – pół średniej sztuki;
  • olej;
  • przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne);
  • brązowy ryż.

Przepis:

  1. Zagotować wodę na ryż i do gotującej się wody włożyć dwie torebki (ryż brązowy gotuje się około 20 minut).
  2. Filet z kurczaka obrać z błonek i pokroić na większe kawałki.
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Cebulę i kurczaka wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Lekko obsmażać z każdej strony.
  5. Pomidory zblendować i powstałym sosem zalać kurczaka.
  6. Dodać trochę śmietanki wedle uznania – im więcej śmietany, tym bardziej kremowy będzie sos. Śmietanę można zastąpić serkiem mascarpone.
  7. Przyprawić do smaku.
  8. Podawać od razu po przygotowaniu z brązowym ryżem.

 

Zupa-krem z cukinii i pomidora

Składniki (dla dwóch osób):

  • 1 duża cukinia lub 2 małe cukinie;
  • pomidory w puszcze, całe – 2 puszki;
  • cebula czerwona – 1 średnia sztuka;
  • śmietana 18%
  • masło;
  • przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie);
  • pszenna bagietka;
  • ser pleśniowy.

Przepis:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Pokrój bagietkę i każdą grzankę posmaruj masłem. Na każdej połóż po kawałku sera pleśniowego. Gdy piekarnik będzie gorący, wstaw do niego grzanki. Wyłącz piekarnik, kiedy ser się roztopi, a grzanki przyrumienią.
  2. W garnku rozpuść masło. Pokrój w kostkę czerwoną cebulę i zeszklij na maśle w garnku.
  3. Jeżeli cukinia jest młoda, nie musisz jej obierać. Jeżeli jest starsza, warto ją obrać ze skórki. Pokrój cukinię w kostkę i dorzuć do zeszklonej cebuli. Niech cukinia przesmaży się chwilę na maśle – aż zmięknie.
  4. Do garnka wlej zawartość puszek pomidorów. Wszystko zblenduj.
  5. Zaczekaj, aż zupa-krem zacznie się gotować. Dodaj trochę śmietanki (wedle uznania) i dopraw do smaku.
  6. Podawaj gorącą, z serowymi grzankami.

 

Burger domowej roboty

Składniki (na 4 burgery):

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego;
  • 4 bułki pełnoziarniste;
  • sałata lodowa;
  • boczek wędzony w plastrach – 1 opakowanie;
  • pomidor malinowy – 1 sztuka;
  • ser cheddar (w plastrach lub tarty);
  • przyprawy wedle uznania (pieprz);
  • sos – wedle uznania: majonez, ketchup.

Przepis:

  1. Na suchej patelni położyć plasterki boczku, z których wytopi się tłuszcz. Gdy plasterki boczku będą chrupiące, zdjąć je z patelni.
  2. Z mięsa mielonego uformować cztery płaskie kotlety. Położyć je na rozgrzanej patelni, z której zdjęto boczek.
  3. Usmażyć burgery na odpowiedni stopień wysmażenia. Doprawić pieprzem po zdjęciu z patelni.
  4. W międzyczasie pokroić pomidora w plasterki, urwać i umyć liście sałaty lodowej i przygotować sos wedle uznania.
  5. Przekroić bułki pełnoziarniste. Po zdjęciu burgerów z patelni, położyć na niej na chwilę bułki, aby złapały trochę temperatury.
  6. Na dolnej części bułki rozsmarować sos. Na nim położyć sałatę. Następnie burger wołowy, ser, pomidor i chrupiący boczek. Górną część bułki również posmarować sosem i położyć na gotowej kanapce.
  7. Burgera spiąć patyczkiem do szaszłyków. Podawać od razu po przygotowaniu, kiedy burger jest gorący, a bekon chrupiący.

 Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i serem mozzarella

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka;
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie;
  • 1 kulka sera mozzarella;
  • 2 jajka;
  • bułka tarta;
  • olej;
  • przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, słodka papryka);

Przepis:

  1. Obrać i wstawić ziemniaki na niewielki gaz.
  2. Oba filety obrać z błonek i rozkroić. Delikatnie rozbić tłuczkiem i doprawić wedle uznania.
  3. Na jednej połówce rozbitego fileta położyć kilka suszonych pomidorków z zalewy i połowę kulki sera mozzarella (w całości lub w kosteczkach). Nakryć drugą połową (złożyć filet na pół).
  4. Opanierować taki „pieróg” z kurczaka w bułce tartej i jajku. Położyć na rozgrzaną patelnię.
  5. Smażyć, aż panierka zrobi się złocista, a ze środka zacznie wypływać ser.
  6. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
(Visited 11 times, 1 visits today)
Podążaj za nami i polub nas:

1 thought on “Przepisy na błyskawiczne obiady, które wykonasz w mniej niż 20 minut.

  1. Uwielbiam makaron w każdej postaci <3 Wypróbuję ten przepis ze szpinakiem, bo wstyd się przyznać, ale przez przedszkolne dania znienawidziłam szpinak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *