Tran dla całej rodziny

Co to jest tran?

Tran to naturalny olej, który powstaje z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb z rodziny dorszowatych. Dostępny również znaleźć olej z wątroby, ale to nie jest już oryginalny tran. Tran zaczęto produkować kilkaset temu, jego stolicą jest Norwegia. Początkowo nie służył do picia, miał zupełnie inne zastosowanie. Używany był w przemyśle, służył do konserwacji skóry, desek. Był także stosowany jako paliwo w lampach naftowych. Nikt wtedy nie przepuszczał, że tran stanie się środkiem spożywczym. W osiemnastym wieku tran zmienił zastosowanie, stał się produktem jadalnym. Odkryto, że działa korzystnie na organizm, ma dobroczynne działanie na odporność. Jednak ciężko było przyzwyczaić się do smaku i rybiego zapachu tranu. Dzieci uciekały na sam widok butelki, nie były w stanie przełknąć niesmacznej, tłustej cieczy. Do dziś dla niektórych dorosłych picie tranu jest przykrym wspomnieniem z dzieciństwa.

Jakie substancje zawiera tran?

Tran zawiera wiele dobroczynnych substancji, które mają udowodnione działanie na organizm. Najważniejsze to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy z grupy A i D. Substancje te wspomagają układ odpornościowy, dobrze działają na pracę mózgu oraz układu krążenia. Redukuje z organizmu zły cholesterol.

Olej z rekina zawiera acyloglicerole, czyli lipidy, które pozytywnie działają na układ odpornościowy, zapobiegają nowomowom, działają przeciwbakteryjnie. Olej z rekina zawiera również skalen, ważną substancję odpowiedzialną na prawidłowe działanie układu immunologicznego. Podobnie jak tran zawiera witaminy A, D i E, które mają duże znaczenia dla zdrowia kości i zębów.

 Na co działa, jakie ma właściwości?

Zakres działania tranu jest bardzo duży, ma szeroki zakres działania niemal na cały organizm.

Poprawia odporność organizmu – dzięki temu organizm szybciej zwalcza wirusy. Substancje zawarte w tranie przyczyniają się do produkcji hormonów przeciwzapalnych, poprawiają stan błony śluzowej, dzięki temu zapobiegają chorobom układu oddechowego, przeziębieniom.

Tran poprawia pracę mózgu – kwasy zawarte w tranie poprawiają ukrwienie mózgu, dzięki czemu mózg lepiej pracuje. Jest polecany przy problemach z koncentracją, pamięcią, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz demencji.

Tran poprawia pracę układu krwionośnego – kwasy tłuszczowe obniżają stężenie złego cholesterolu, a poprawiają dobrego. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów i przeciwdziałała wystąpieniu miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Tran zapobiega nowotworom – kwasy zawarte w tranie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, jelit i jajnika.

Tran zapobiega chorobom oczu – olej z dorsza pomaga w profilaktyce chorób oczu tj. zwyrodnienie plamki żółtej, kurza ślepota. Dzieje się tak za sprawą witaminy A, która korzystnie wpływa na widzenie oraz na prawidłowe nawilżenia oka.

Tran wzmacnia kości – olej pomaga prawidłowo przyswajać wapń i fosfor, które są odpowiedzialne za zdrowe zęby i kości. Zapobiega krzywicy oraz osteoporozie. Zalecany jest u dzieci w okresie wzrostu oraz rekonwalescencji po przebytych urazach.

Tran poprawia urodę – z tranu produkuje się maść tranową, doskonały środek na skórę. Maść przyśpiesza gojenie ran, przeciwdziała odleżynom czy odmrożeniom. Olej z dorsza pomaga również w dbaniu o ładną skórę, zapobiega suchości i rogowaceniu, poprawia nawilżenie. Skóra robi się sprężysta, zmarszczki mniej widoczne. Zwiększa się również produkcja kolagenu. Tran ma dobry wpływ na włosy, zapobiega ich wypadaniu.

 

Jak należy spożywać tran?

Tran możemy kupić w formie płynnej lub w postać kapsułek. Wybór zależy od preferencji danej osoby. Tran w formie płynnej wzbogacany jest często o owocowe aromaty, które niwelują przykry zapach. Zalecany jest zwłaszcza dla dzieci. Tran w płynie należy spożyć w ciągu trzech miesięcy od otwarcia, musi być przechowywany w lodówce.

Jak wszystko, także tran należy spożywać z umiarem. Na opakowaniu podany jest sposób dawkownika i należy go przestrzegać. Nadmierne spożywanie tranu może doprowadzić do przedawkowania witaminy A lub D, do może powodować złe samopoczucie, spadek apetytu, bóle głowy itp. Tran mogą zażywać dzieci od 3 roku życia, młodzież i dorośli. Zalecana dawka nie powinna przekraczać 5 ml dziennie. Tran zalecany jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Wpływa pozytywnie na mózg i układ nerwowy nienarodzonego dziecka.

Tran najlepiej spożywać w trakcie posiłku. Zalecany jest w okresie jesienno-zimowym. Wiosną i latem warto zrobić przerwę, aby nie przedawkować witaminy D, która wytwarza się w organizmie pod wpływem słońca.

Przeciwwskazania do stosowania tranu.

Tran jest bardzo zdrowy, ale niestety istnieją pewne przeciwwskazania do jego przyjmowania. Po pierwsze tranu nie mogą przyjmować osoby, które są uczulone na rybie alergeny. Nie jest też wskazany dla osób, które mają problemy z nerkami i jelitami, chorują na choroby immunologiczne oraz przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Olej z dorsza nie może być przyjmowany w czasie leczenia antybiotykami, ponieważ może uaktywnić działanie bakterii i wirusów.

Tran to jeden z najzdrowszych preparatów na rynku. Może go przyjmować cała rodzina, ma dobre działanie na dzieci, dorosłych i osoby w podeszłym wieku. Dzięki zawartym składnikom podnosi odporność, zapobiega chorobom i pomaga poprawić urodę. To świetny preparat na okres jesienno-zimowy.

 

 

3 thoughts on “Tran dla całej rodziny

  1. A jak podawać dzieciom tran? Mój 4latek nie znosi tego smaku, w sumie nie dziwię mu się. Macie jakieś sprawdzone sposoby?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *