jak zrobić pesto

Włoski przysmak na bazie bazylii, czyli jak zrobić pesto w domu

Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, z pewnością wiesz, czym jest pesto. To popularny, zielony sos z bazylii i orzechów, który wywodzi się z Włoch. Być może widziałeś słoiczki z tym przysmakiem w supermarkecie. Najczęściej podaje się pesto z makaronem. Okazuje się, że można je przyrządzić samodzielnie w prosty sposób. Jak zrobić pesto w domu?

Jak zrobić pesto – wartości odżywcze

Przygotowując domowe pesto mamy świadomość wszystkiego, co się w nim znajdzie. Sos jest świeży i gotowy do spożycia. Dlaczego warto robić pesto? Oto jego właściwości odżywcze.

  • W skład pesto wchodzą orzechy piniowe, które są doskonałym źródłem białka.
  • Bogactwo witamin E i K, które odpowiadają za ochronę przed wolnymi rodnikami, a także wzmacniają kości. Dodatkowo w pesto znajdziesz witaminy z grupy B, a także A.
  • Pesto zawiera cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone.
  • Błonnik pomaga w procesie trawienia.
  • W tym włoskim sosie znajdziemy liczne minerały takie jak: potas, wapń, sód, fosfor, cynk, magnez, miedź i selen.

Pesto – nie tylko do makaronu

Ten popularny, włoski sos jest ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Może być dodawany do wielu potraw.

  • Pesto z makaronem – to najpopularniejsza wersja podania tego sosu.
  • Kanapki z pesto. To genialny pomysł na drugie śniadanie. Warto dodać do nich też suszone lub świeże pomidory. Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i oczu!
  • Ryba pieczona z pesto. Delikatny smak ziół idealnie komponuje się z rybą.
  • Sałatka z pesto i pomidorami. Nie potrzeba wielu składników – wystarczą małe kulki mozarelli i pomidorki koktajlowe.
  • Możemy dodać pesto do marynaty tofu.
  • Spaghetti z pesto to szybkie i bardzo smaczne danie. Makaron warto ugotować al dente.
  • Na bazie pesto możesz przygotować sos do kurczaka.
  • Zupa ziemniaczana z pesto z pewnością zaskoczy gości i domowników. Możesz dodać do niej makaron, by była bardziej sycąca. Nie zapomnij o parmezanie, który nada smaku potrawie.

Pesto z bazylii – przepis podstawowy

Jak zrobić pesto w wersji podstawowej?

Potrzebujesz:

-Kilka gałązek świeżej bazylii,

-30 g orzeszków piniowych,

-25 g świeżego parmezanu,

-6 łyżek oliwy z oliwek,

-Pieprz,

-Sól.

Przygotowanie:

  1. Upraż orzeszki na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru.
  2. Dodaj bazylię, oliwę, starty parmezan. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pesto z bazylii nadaje się do przechowywania w lodówce przed kilka tygodni.

Pesto z rukoli – przepis

Inną wersją tego sosu jest pesto z rukoli. Do jego wykonania potrzebujesz:

-1 opakowanie świeżej rukoli,

-2 duże ząbki czosnku,

-35 g parmezanu,

-garść orzechów np. włoskich,

-sok z cytryny,

-5 łyżek oliwy z oliwek,

-sól,

-świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Liście rukoli drobno mielimy.
  2. Dodajemy starty ser i czosnek.
  3. Wlewamy sok z cytryny i oliwę.
  4. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli coś jest pyszne, zdrowe i w dodatku łatwe oraz szybkie w przygotowaniu to chyba nie trzeba się długo zastanawiać, czy to zrobić. Takie właśnie jest uwielbiane przez wielu włoskie pesto. Ma liczne właściwości zdrowotne, pięknie prezentuje się na talerzu.

Teraz już wiesz jak zrobić pesto samodzielnie. Skorzystaj z przepisów i zrób ten sos we własnym domu. Możesz go przechowywać w lodówce do kilku tygodni i cieszyć się jego smakiem w różnych potrawach. Bardzo lubimy takie proste i pyszne rozwiązania kulinarne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *