Przepisy na błyskawiczne obiady, które wykonasz w mniej niż 20 minut.
W czasach, kiedy każda sekunda jest na wagę złota, przygotowanie i jedzenie domowych obiadów schodzi na dalszy plan podczas organizacji dnia. Coraz częściej na stołach królują gotowe dania, które wystarczy odgrzać lub obiady zakupione w restauracjach i barach szybkiej obsługi. Okazuje się jednak, że posiadając w domu kilka składników, można przygotować zdrowy, pełnowartościowy obiad w dwadzieścia minut – czyli poświęcić mniej czasu, niż spędziłoby się na czekaniu na dostawę z knajpy.
Makaron w sosie kremowo-szpinakowym
Składniki (dla dwóch osób):
- boczek wędzony w plastrach – 1 opakowanie lub 8 plasterków;
- szpinak mrożony – 1 opakowanie;
- serek mascarpone – 2 łyżki;
- makaron – wedle uznania;
- garść pomidorków koktajlowych;
- ser tarty, dojrzewający;
- 2 ząbki czosnku;
- przyprawy: pieprze cayenne, sól, gałka muszkatołowa;
Przepis:
- Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Jeśli jest na nim niewiele tłuszczu, można patelnię najpierw skropić niewielką ilością oleju.
- Gdy boczek się wytopi, dorzucić do niego mrożony szpinak (rozdrobniony lub liściasty). Zaczekać, aż szpinak rozejdzie się pod wpływem ciepła i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- W tym czasie zagotować wodę na makaron, wrzucić do niej makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Gdy makaron będzie już gotowy, do szpinaku dodać dwie łyżki serca mascarpone i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku według uznania.
- Na koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe – nie mają one się zaparzyć w szpinaku, ale nabrać tylko trochę temperatury.
- Patelnię należy zdjąć z ognia. Do szpinaku dodać makaron i dokładnie wymieszać.
- Nałożyć na talerze i posypać do smaku startym serem.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym
Składniki (dla dwóch osób):
- filet z piersi kurczaka – 0,5 kg;
- pomidory w puszce, całe – 1 puszka;
- śmietanka 18%;
- cebula czerwona – pół średniej sztuki;
- olej;
- przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne);
- brązowy ryż.
Przepis:
- Zagotować wodę na ryż i do gotującej się wody włożyć dwie torebki (ryż brązowy gotuje się około 20 minut).
- Filet z kurczaka obrać z błonek i pokroić na większe kawałki.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Cebulę i kurczaka wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Lekko obsmażać z każdej strony.
- Pomidory zblendować i powstałym sosem zalać kurczaka.
- Dodać trochę śmietanki wedle uznania – im więcej śmietany, tym bardziej kremowy będzie sos. Śmietanę można zastąpić serkiem mascarpone.
- Przyprawić do smaku.
- Podawać od razu po przygotowaniu z brązowym ryżem.
Zupa-krem z cukinii i pomidora
Składniki (dla dwóch osób):
- 1 duża cukinia lub 2 małe cukinie;
- pomidory w puszcze, całe – 2 puszki;
- cebula czerwona – 1 średnia sztuka;
- śmietana 18%
- masło;
- przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie);
- pszenna bagietka;
- ser pleśniowy.
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Pokrój bagietkę i każdą grzankę posmaruj masłem. Na każdej połóż po kawałku sera pleśniowego. Gdy piekarnik będzie gorący, wstaw do niego grzanki. Wyłącz piekarnik, kiedy ser się roztopi, a grzanki przyrumienią.
- W garnku rozpuść masło. Pokrój w kostkę czerwoną cebulę i zeszklij na maśle w garnku.
- Jeżeli cukinia jest młoda, nie musisz jej obierać. Jeżeli jest starsza, warto ją obrać ze skórki. Pokrój cukinię w kostkę i dorzuć do zeszklonej cebuli. Niech cukinia przesmaży się chwilę na maśle – aż zmięknie.
- Do garnka wlej zawartość puszek pomidorów. Wszystko zblenduj.
- Zaczekaj, aż zupa-krem zacznie się gotować. Dodaj trochę śmietanki (wedle uznania) i dopraw do smaku.
- Podawaj gorącą, z serowymi grzankami.
Burger domowej roboty
Składniki (na 4 burgery):
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego;
- 4 bułki pełnoziarniste;
- sałata lodowa;
- boczek wędzony w plastrach – 1 opakowanie;
- pomidor malinowy – 1 sztuka;
- ser cheddar (w plastrach lub tarty);
- przyprawy wedle uznania (pieprz);
- sos – wedle uznania: majonez, ketchup.
Przepis:
- Na suchej patelni położyć plasterki boczku, z których wytopi się tłuszcz. Gdy plasterki boczku będą chrupiące, zdjąć je z patelni.
- Z mięsa mielonego uformować cztery płaskie kotlety. Położyć je na rozgrzanej patelni, z której zdjęto boczek.
- Usmażyć burgery na odpowiedni stopień wysmażenia. Doprawić pieprzem po zdjęciu z patelni.
- W międzyczasie pokroić pomidora w plasterki, urwać i umyć liście sałaty lodowej i przygotować sos wedle uznania.
- Przekroić bułki pełnoziarniste. Po zdjęciu burgerów z patelni, położyć na niej na chwilę bułki, aby złapały trochę temperatury.
- Na dolnej części bułki rozsmarować sos. Na nim położyć sałatę. Następnie burger wołowy, ser, pomidor i chrupiący boczek. Górną część bułki również posmarować sosem i położyć na gotowej kanapce.
- Burgera spiąć patyczkiem do szaszłyków. Podawać od razu po przygotowaniu, kiedy burger jest gorący, a bekon chrupiący.
Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i serem mozzarella
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka;
- słoik suszonych pomidorów w zalewie;
- 1 kulka sera mozzarella;
- 2 jajka;
- bułka tarta;
- olej;
- przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, słodka papryka);
Przepis:
- Obrać i wstawić ziemniaki na niewielki gaz.
- Oba filety obrać z błonek i rozkroić. Delikatnie rozbić tłuczkiem i doprawić wedle uznania.
- Na jednej połówce rozbitego fileta położyć kilka suszonych pomidorków z zalewy i połowę kulki sera mozzarella (w całości lub w kosteczkach). Nakryć drugą połową (złożyć filet na pół).
- Opanierować taki „pieróg” z kurczaka w bułce tartej i jajku. Położyć na rozgrzaną patelnię.
- Smażyć, aż panierka zrobi się złocista, a ze środka zacznie wypływać ser.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Uwielbiam makaron w każdej postaci <3 Wypróbuję ten przepis ze szpinakiem, bo wstyd się przyznać, ale przez przedszkolne dania znienawidziłam szpinak