Pyszne sałatki na imprezę

Każda udana impreza potrzebuje udanej oprawy. Chodzi zarówno o tę muzyczną, stylistyczną, ale także smakową. Większość posiadówek ze znajomymi zakrapia się alkoholem, dlatego warto pomyśleć o pysznym jedzeniu, które sprawi, że procenty nie uderzą zbyt szybko do głowy. Najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku są wszelkiego rodzaju sałatki. Można skomponować kilka kombinacji smakowych, tak by każdy gość znalazł coś dla siebie i zaspokoił głód.

 

Przygotuj coś dla każdego

Podczas wymyślania menu na imprezę skup się głównie na preferencjach smakowych swoich gości. Zastanów się, czy nie ma wśród nich wegetarian, wegan lub osób z nietolerancjami pokarmowymi. Ważne jest to, by każdy mógł przegryźć czymś przysłowiowego kielicha lub po prostu zaspokoił głód po tańcach. Jest wiele różnorodnych przepisów, które wcale nie wymagają karkołomnych przygotowań i krojenia składników w nieskończoność. Postaw na prostotę i głębię smaków, a twoi goście niewątpliwie docenią twój wysiłek. Postaraj się również o to, by sałatki był różnorodne. Możesz nie wiedzieć, że ktoś z twoich znajomych nie jest fanem pomidorów, dodając go do każdej sałatki, możesz narazić się na to, że ktoś zamówi pizzę.

Zacznijmy od mięsa

Pomysłów na sałatki z mięsem jest całe mnóstwo. Wśród nich królują zazwyczaj te z kurczakiem lub wędliną. Wystarczy dodać do nich kukurydzę, pora, ananasa, seler konserwowy i odrobinę majonezu i najprostsza sałatka na świecie gotowa. Częstym gościem na imprezach jest także tradycyjny gyros – czyli połączenie piersi z kurczaka, z papryką, czerwoną cebulą, kapustą pekińską, ogórkami konserwowymi, kukurydzą, keczupem i majonezem. Taka kompozycja pasuje prawie każdemu.

Pamiętajmy o tym, że drób to nie tylko kurczak. O wiele zdrowsze będzie mięso z kaczki. Z nią również możemy przygotować pyszne sałatki. Wystarczy rukola, ser kozi, orzechy włoskie i sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, żeby zaskoczyć gości. Możemy również pokusić się o nieco bardziej orientalne smaki. Połączenie piersi kaczej z mango, kolendrą papryczką chilli, granatem, serem feta i sosem cytrusowym będzie niezapomnianą podróżą w odległe strony.

Jako podstawowy składnik sałatek dobrze jest wykorzystać także wołowinę. Doprawiamy ją ulubionymi przyprawami, kroimy w cienkie paski i smażymy. Do miski wystarczy wrzucić mix ulubionych sałat, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidorki koktajlowe, ser cheddar, oliwki i solone orzeszki ziemne. Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy odpowiednią do ilości składników ilość majonezu i kolejna sałatka jest już gotowa.

A może morze?

Alternatywą dla sałatek z mięsem będą te z rybą lub owocami morza. Są one często nieco lżejsze, charakteryzują się delikatniejszym posmakiem i zdecydowanie zasmakują wegetarianom. W tym wypadku również możemy postawić na klasykę, jaką będzie połączenie łososia, jajka, marchewki i majonezu lub tuńczyka z puszki, cebuli, kiszonych ogórków, kukurydzy i musztardy zmieszanej z jogurtem naturalnym. Nie znaczy to jednak, że i w tym wypadku nie warto popuścić wodzy fantazji i spróbować czegoś nowego.

Wdzięcznym dodatkiem do sałatek są krewetki. Dobrze komponują się z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i mozzarellą. Polane sosem malinowym tworzą naprawdę ciekawy smak. Innym pomysłem na sałatkę z krewetkami jest dodanie do nich awokado, ulubionej sałaty, czerwonej cebuli i pestek dyni. Taką kompozycję polewamy sosem serowym i czekamy na reakcje gości.

Osoby, które lubią kulinarne eksperymenty powinny skosztować sałatki z grillowanymi mackami ośmiornicy. Dodatki to czerwona cebula, sałata, pomidorki koktajlowe i dressing czosnkowo-cytrynowy na bazie oliwy z oliwek. Połączenie bardzo proste, a smak zupełnie zaskakujący.

Coś na orzeźwienie

Podczas każdej imprezy potrzebujemy chwili wytchnienia oraz czegoś, co orzeźwi kubki smakowe i przygotuje je na kolejne doznania. Dlatego właśnie na każdym takim spotkaniu powinna znaleźć się przynajmniej jedna sałatka owocowa. Można dodać do niej ostry ser dla wzmocnienia smaku, należy jednak w tym wypadku postawić maksymalnie na świeżość. Ulubione owoce z dodatkiem mięty, bazylii, soku z pomarańczy – to kompozycja, która pozwoli na chwilę odetchnąć i zresetować kubki smakowe.

Małe nie znaczy gorsze

Kiedy uda ci się w końcu zaplanować dokładne menu na planowaną imprezę, zastanów się, w jaki sposób chcesz podać swoje sałatki. Tradycyjną metodą jest wrzucenie ich do salaterki. Czy to aby na pewno dobry pomysł? O ile impreza jest siedząca, nie ma w tym większego problemu. Sprawa ma się inaczej, kiedy pojawiają się tańce. Poruszanie się wśród ludzi z talerzykiem niekoniecznie jest komfortowe. Właśnie dlatego warto postawić na małe porcje podane na bagietce lub w wytrawnych babeczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *